IK Investment Partners (“IK”), kondigt aan dat het een overeenkomst heeft bereikt om de Europese labelprinter Optimum Group over te nemen (“Optimum” of “de Groep”).

IK Investment Partners investeert in Optimum Group

IK Investment Partners investeert in Optimum Group

IK Investment Partners investeert in Optimum Group

IK Investment Partners (“IK”), een toonaangevende pan-Europese private equity onderneming, kondigt hierbij aan dat het IK VIII Fonds een overeenkomst heeft bereikt met Mentha Capital en de oprichters om de Europese labelprinter Optimum Group over te nemen (“Optimum” of “de Groep”). Financiële details van de transactie zijn niet publiek gemaakt en de voltooiing van de transactie is onderhevig aan reguliere goedkeuring van de mededingingsautoriteit.

Optimum is een drukkerij van zelfklevende etiketten, banderollen en shrink sleeves, voornamelijk voor de voedingsmiddelen- en retailmarkt. De Groep produceert vanuit vijf productielocaties, waarvan vier in Nederland en een in België.

Optimum is voornamelijk actief binnen de bovengemiddeld groeiende segmenten van de €700 miljoen grote labelmarkt in de Benelux. De Groep richt zich in het bijzonder op de markt voor etiketten voor de voedingsmiddelenindustrie, welke jaarlijks met meer dan 5% is gegroeid. Optimum biedt een breed productportfolio aan met de ambitie voor verdere technologische uitbreiding met onder andere inkjet, en bredere bediening van haar eindmarkten in de voedings-, drank-, chemische, farmaceutische en logistieke sectoren.

Bart de Boer, CEO van Optimum: “Drukkerijen van etiketten zoals Optimum zijn goed gepositioneerd in de waardeketen om te kunnen profiteren van de onderliggende volumegroei in de markt. Met de ondersteuning van IK hebben wij de mogelijkheid om te investeren in nieuwe digitale technologieën om ook kleinere series efficiënt te kunnen printen en daarmee onze service verder te verbeteren. Wij zullen ook in staat zijn om nieuwe klanten te bereiken door middel van internationale groei en door het verder ontwikkelen en uitbreiden van onze productportfolio. Aangezien servicekwaliteit altijd al onze eerste prioriteit is geweest binnen de Groep en veel van onze belangrijkste klanten al meer dan tien jaar met ons werken, zal de samenwerking met IK er voornamelijk op gericht zijn om onze loyale klantenbasis beter te bedienen en hen continu nieuwe producten aan te kunnen bieden.”

Remko Hilhorst, Partner bij IK Investment Partners en adviseur van het IK VIII Fonds: “We zijn onder de indruk van Optimum’s bewezen vermogen om sneller dan de markt te groeien dankzij haar unieke propositie. Optimum’s belangrijkste eindmarkt groeit bovengemiddeld dankzij de onderliggende economische groei en de sterke positie van Nederland in het exporteren van voedingsproducten. Deze investering is in lijn met IK’s sterke focus op de Benelux-regio en we kijken ernaar uit om samen met het managementteam de groei van Optimum door te zetten, onder andere bij haar huidige klanten, door cross-selling en door geografische uitbreiding.”

Over Optimum Group
Optimum is een diverse groep van drukkerijen, gespecialiseerd in UV-flexo en digitaal drukwerk, met een top-drie positie binnen de markt voor zelfklevende etiketten en flexibele verpakkingen in de Benelux. Optimum bedient voornamelijk klanten in de voeding, retail, logistieke en chemische sectoren.

Over IK Investment Partners
IK Investment Partners (“IK”) is een pan-Europese private equity onderneming gefocust op investeringen in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en de Benelux. Sinds 1989 heeft IK meer dan €9 miljard aan kapitaal opgehaald en investeerde het in meer dan 110 Europese bedrijven. IK fondsen ondersteunen bedrijven met sterk onderliggend potentieel door een sterke samenwerking met managementteams en investeerders om robuuste, sterkere bedrijven te vormen met goede lange termijn vooruitzichten. Voor meer informatie, bezoek: www.ikinvest.com

Voor verdere vragen kan u de volgende personen bereiken:
IK Investment Partners
Remko Hilhorst, Partner
Tel.: +44 207 304 4300

Mikaela Hedborg, Director Communications & ESG
Tel.: +44 77 87 573 566
mikaela.hedborg@ikinvest.com